Oικιακή μύγα
Η μύγα κατηγοριοποιείται στη τάξη των δίπτερων εντόμων και αναπαράγεται με μεγάλη ευκολία και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η μύγα είναι ολομετάβολο έντομο (μεταβάλλεται καθ᾽όλη τη διάρκεια της ζωής του) και η μεταβολή αυτή περνάει από τέσσερα στάδια .
Αυγό – Προνύμφη – Νύμφη – Ενήλικο έντομο
Κάθε θηλυκή μύγα μπορεί να γεννήσει έως και 500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Εναποθέτει τα αυγά της σε ζωικά απόβλητα ή υγρά οργανικά υλικά.
Συνήθειες της μύγας:
Οι μύγες δραστηριοποιούνται συνήθως την ημέρα και με το φως του ήλιου ενώ το βράδυ ξεκουράζονται. Ανάλογα με το είδος τους τρέφονται από χυμούς φρούτων, ακαθαρσίες ή και αίμα.
Το προσδόκιμο ζωής τους ποικίλει ανάλογα το φύλο, τη θερμοκρασία της περιοχής και τη διαθέσιμη τροφή, συνήθως όμως κατά μέσο όρο ζούν 6-8 εβδομάδες και η ιδανική θερμοκρασία στην οποία εμφανίζονται είναι γύρω στους 28 ° C.
Ενήλικα
Μπορεί να αναπαράγεται με εξαιρετική ευκολία, τόσο εξαιτίας της ικανότητάς της να εναποθέτει αυγά στο εσωτερικό οποιουδήποτε υλικού βιολογικής φύσης το οποίο αποσυντίθεται, όσο όσο και χάρη στην ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται οι προ νύμφες και γίνονται ενήλικες, με τη σειρά τους ικανές να αναπαραχθούν: κατά μέσον όρο σε 10 μέρες. Η διάρκεια ζωής της, υπό άριστες διατροφικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, είναι 15-31 ημέρες.
Το ενήλικο έντομο χρησιμοποιεί για να τραφεί την προβοσκίδα. Οι στερεές τροφές ραντίζονται με σάλιο για να διαλυθούν και κατόπιν ρουφιούνται από την προβοσκίδα. Παρότι πρόκεινται για οικιακές μύγες, συνήθως περιορισμένες σε κατοικημένο από ανθρώπους περιβάλλον, αυτά τα έντομα μπορούν να πετάξουν μερικά χιλιόμετρα από τον τόπο που γεννήθηκαν. Δραστηριοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ αναπαύονται στις γωνίες των δωματίων ή “κολλημένες” στις οροφές.
Προνύμφες
Οι προνύμφες της οικιακής μύγας έχουν μήκος από 9,5 έως 19,1 χιλιοστά. Ο προσδιορισμός των προνυμφών ταξινομείται σε στάδια: Κατά το πρώτο στάδιο η προνύμφη έχει μήκος 2-5 χιλιοστά, κατά το δεύτερο στάδιο 6-14 και κατά το τρίτο 15-20. Τα στάδια αυτά επιτυγχάνονται σε περίπου 2-3 μέρες για το πρώτο, 3-4 μέρες για το δεύτερο και 4-6 μέρες για το τρίτο (μέχρι την ενήλικη μύγα) αντίστοιχα, από την εναπόθεση των αυγών.
Εξέλιξη
Αν και η τάξη στην οποία ανήκει η οικιακή μύγα έχει ρίζες πολύ πιο αρχαίες, η οικιακή μύγα εξελίχθηκε στην αρχή της Καινοζωϊκής Περιόδου, περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Υπολογίζεται ότι αυτό το είδος προέρχεται από την Παλαιαρκτική Ζώνη, ιδιαίτερα από τη Μέση Ανατολή. Λόγω της άμεσης συνδαιτυμονικής σχέσης τους με το ανθρώπινο είδος, οι μύγες οφείλουν πιθανώς τη διασπορά τους σε παγκόσμιο επίπεδο στη συμ-μετανάστευση με τους ανθρώπους.
Σχέση με τον άνθρωπο
Στα πιο ψυχρά κλίματα, οι μύγες επιβιώνουν μόνο αν συμβιώνουν με τον άνθρωπο. Έχουν την τάση να συνενώνονται και καθίσταται δύσκολο να τις πιάσει κανείς. Είναι ικανές να μεταφέρουν πάνω από 100 παθογόνους παράγοντες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον τύφο, τη χολέρα, τη σαλμονέλα, τη σιγκέλωση, τον άνθρακα, μολύνσεις των ματιών και ενδοπαρασιτικούς σκώληκες. Στις φτωχότερες χώρες κάτω από ανεπαρκείς υγειονομικές συνθήκες, οι μύγες βρίσκονται ανάμεσα στους κυριότερους μεταφορείς ασθενειών. Ορισμένα στελέχη έχουν αναπτύξει αντίσταση σε κοινά εντομοκτόνα.
Η οικιακή μύγα τρέφεται με υγρά ή ημι-υγρά πέρα από τα στερεά οργανικά υλικά που προεπεξεργάζεται με το σάλιο ή τον εμετό της. Λόγω της μεγάλης ποσότητας τροφής την οποία προσλαμβάνει ημερησίως, αφήνει περιττώματα σχεδόν συνεχόμενα και αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που καθιστά αυτό το έντομο φορέα επιβλαβών παθογόνων μικροοργανισμών και πολύ επικίνδυνο.
Είδη Μύγας :
- Οικιακή μύγα
- Αλογόμυγα
- Μυγάκι Φρούτων
- Χρυσόμυγες
- Κρεατόμυγες
- Μυγάκι Φρεατίων