Skip links

 

Ψύλλοι και τρόποι καταπολέμησης τους

 

 

Τι είναι οι ψύλλοι; 

Οι ψύλλοι είναι μικροσκοπικά παράσιτα χωρίς φτερά που επιβιώνουν πιπιλίζοντας αίμα ζώων ή ανθρώπου. Βρίσκουν νέους οικοδεσπότες για να ζήσουν αναζητώντας τη θερμότητα του σώματος, τις κινήσεις και την αναπνοή. (Οι ψύλλοι συνήθως δεν βλέπουν καλά.) Μόλις οι ψύλλοι εντοπίσουν έναν νέο ξενιστή, πηδούν πάνω στο δέρμα, τη γούνα ή τα φτερά του. 

Μερικοί ψύλλοι στον σκύλο σας μπορούν να μεταμορφωθούν σε πολλούς περισσότερους. Αφού πιπιλίσετε λίγο από το αίμα του σκύλου σας, οι ενήλικοι ψύλλοι θα ζευγαρώσουν και θα γεννήσουν αυγά στη γούνα του. Αυτά τα αυγά συχνά πέφτουν από το σκυλί σας καθώς κινείται. Μόλις αυτά τα αυγά εκκολαφθούν σε προνύμφες, βρίσκουν ένα μέρος (ας πούμε, μια ρωγμή σε ένα κρεβάτι σκύλου) για να συρθούν και να φτιάξουν ένα κουκούλι. Σε λίγες εβδομάδες, γίνονται ενήλικοι ψύλλοι που αναζητούν ξενιστές για να πηδήξουν, να φάνε αίμα και να γεννήσουν περισσότερα αυγά. Οι ψύλλοι μεταδίδουν επίσης ασθένειες.

Από πού προέρχονται οι ψύλλοι;

Σε εξωτερικούς χώρους, οι ψύλλοι αρέσουν σε ζεστά, υγρά μέρη για να περιμένουν τους οικοδεσπότες. Θα ζουν σε δέντρα, θάμνους και ψηλό γρασίδι. Η αστική άγρια ζωή όπως τα ρακούν, οι αλεπούδες και οι σκίουροι μπορεί να έχουν

Σε εσωτερικούς χώρους, οι ψύλλοι όπως μέρη όπου το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να κοιμάται ή να ξεκουράζεται, όπως ρείθρα ή ένα αγαπημένο μέρος σε θάμνο ή βεράντα.

Οι ψύλλοι μπορούν να παραμείνουν ανενεργοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιμένοντας να ζεσταθεί ο καιρός ή να περάσει ο κατάλληλος οικοδεσπότης.

Πώς μοιάζουν οι ψύλλοι;

Οι ψύλλοι έχουν μήκος περίπου 1/8 έως 1/12 ίντσας, χωρίς φτερά και καφέ ή μαύρο χρώμα. Έχουν σκληρό σώμα, μεγάλα πίσω πόδια και φαίνονται επίπεδα. Αυτός ο σωματότυπος τους επιτρέπει να κινούνται εύκολα μεταξύ της γούνας ή των φτερών του ζώου τους. Οι ψύλλοι έχουν επίσης διαπεραστικά μέρη του στόματος για το πιπίλισμα του αίματος και εύκαμπτες σπονδυλικές στήλες που κλειδώνουν στη γούνα των ζώων, καθιστώντας δύσκολη την αφαίρεσή τους.

Πετάνε οι ψύλλοι;

Οι ψύλλοι δεν πετούν. Αντίθετα, είναι καταπληκτικοί άλτες. Μπορούν να πηδήξουν έως και 7 ίντσες σε ύψος και έως και 13 ίντσες σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αυτό είναι περίπου 200 φορές το μήκος του σώματός τους!

 

Κύκλος ζωής ψύλλων

Ο κύκλος ζωής των ψύλλων διαρκεί από 2 εβδομάδες έως 8 μήνες, ανάλογα με τη θερμοκρασία, την πρόσβασή τους στην τροφή και τον τύπο του ψύλλου. Προτιμούν θερμοκρασία 70 έως 85 F και υγρασία 70%. Υπάρχουν τέσσερα στάδια στον κύκλο ζωής των ψύλλων.

Αυγά. Ένας θηλυκός ψύλλος γεννά 15 έως 20 αυγά την ημέρα στη γούνα του ξενιστή της. Αυτά συχνά πέφτουν ενώ το κατοικίδιο ζώο σας κοιμάται ή περπατά. Αυτά τα αυγά είναι λευκά, λεία και οβάλ σχήματος, μήκους περίπου 1/50 της ίντσας . 

Προνύμφες. Σε 2 έως 14 ημέρες, τα αυγά εκκολάπτονται σε προνύμφες που μοιάζουν με μικροσκοπικά διαφανή σκουλήκια. Το στάδιο της προνύμφης μπορεί να διαρκέσει από 1 εβδομάδα έως αρκετούς μήνες. Οι προνύμφες των ψύλλων θα φάνε πιτυρίδα και νιφάδες δέρματος αλλά και αίμα και κόπρανα (κοπράνο) που τους δίνουν οι ενήλικοι ψύλλοι. Οι ενήλικοι ψύλλοι βγάζουν περίσσεια αποξηραμένου αίματος σε μικροσκοπικά σφαιρίδια, που ονομάζονται «βρωμιά ψύλλων». Η κατανάλωση της βρωμιάς από ψύλλους μετατρέπει τις προνύμφες από ένα διαυγές χρώμα σε σχεδόν μωβ. Αν και τυφλά και χωρίς πόδια, κινούνται αρκετά γρήγορα και ζουν σε ρωγμές δαπέδου ή κάτω από κρεβάτια και χαλιά για κατοικίδια καθώς ωριμάζουν.

Πούπα . Κρυμμένη από το οπτικό πεδίο, η προνύμφη περιστρέφει ένα λευκό μεταξωτό κουκούλι και λιώνει σε μια νύμφη. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 7 έως 10 ημέρες, αλλά οι ενήλικοι ψύλλοι μπορεί να παραμείνουν ως νύμφοι για μήνες εάν είναι χειμώνας. Μόλις ο καιρός γίνει ζεστός και υγρός, θα εμφανιστούν ως ενήλικοι ψύλλοι έτοιμοι να αφήσουν τα κουκούλια τους.

Ψύλλοι ενηλίκων . Ο ζεστός καιρός και η παρουσία ενός ζώου θα ενθαρρύνουν τους ενήλικους ψύλλους να βγουν από τα κουκούλια τους και να πηδήξουν πάνω σε έναν ξενιστή. Ένας ψύλλος που εμφανίστηκε πρόσφατα μπορεί να ζήσει έως και μια εβδομάδα χωρίς να έχει γεύμα αίματος. Κάτω από ιδανικές συνθήκες, ένας ψύλλος μπορεί να ζήσει έως και 18 μήνες, αλλά ένας πιο φυσιολογικός κύκλος ζωής είναι 2 ή 3 μήνες.

Προσβολή από ψύλλους

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, μπορείτε να δείτε σημάδια μόλυνσης από ψύλλους στο σπίτι σας. Αναζητήστε μικροσκοπικές μαύρες κουκκίδες στα κατοικίδια, τα έπιπλα, τα χαλιά, τα χαλιά ή τα κλινοσκεπάσματα για κατοικίδια.  

Επίσης, ελέγξτε αν το κατοικίδιο ζώο σας ξύνεται συνεχώς. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι μπορεί να έχει ψύλλους.  

  

 

Σημάδια ψύλλων 

Εάν έχετε κατοικίδιο, καλό είναι να γνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχει πρόβλημα ψύλλων. Περιλαμβάνουν: 

Ο σκύλος (ή η γάτα) σας ξύνει . Ακόμα κι αν δεν πιάσετε ψύλλους στα χέρια, αν δείτε το κατοικίδιο ζώο σας να ξύνει ή να δαγκώνει τη γούνα του, οι ψύλλοι μπορεί κάλλιστα να είναι ο ένοχος.  

Μπορείτε να τα δείτε . Οι ενήλικοι ψύλλοι είναι μικροσκοπικοί, μήκους περίπου 1/8 ίντσας. Είναι δύσκολο να τα δεις χωρίς μικροσκόπιο (αν και είναι πιο εύκολο σε ανοιχτόχρωμη γούνα), αλλά έχουν μεγάλα πίσω πόδια. Για κάθε ψύλλο που βλέπετε, μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον 100 νεότεροι που δεν βλέπετε.  

Μπορείτε να δείτε τι αφήνουν πίσω τους . Ονομάζεται «ψύλλων βρωμιά» και μοιάζει με πιπέρι. Μπορείτε να το εντοπίσετε στο δέρμα του κατοικίδιου ζώου σας ή το κατοικίδιο ζώο σας θα μπορούσε να το αφήσει κάπου, όπως: 

  • Το κρεβάτι του 
  • Το χαλί 

Αυτή η αγαπημένη καρέκλα στην οποία κοιμόντουσαν, παρόλο που τους έχεις ρίξει από πάνω της χιλιάδες φορές 

Μπορείτε να δείτε τα αυγά τους γύρω από το σπίτι σας. Αυτά τα μικροσκοπικά λευκά οβάλ πιθανότατα θα πέσουν από το κατοικίδιο ζώο σας και στο κρεβάτι σας, στο κρεβάτι του σκύλου, στο χαλί ή σε αυτήν την αγαπημένη καρέκλα, για να εκκολαφθούν λίγες μέρες αργότερα σε προνύμφες ψύλλων. 

Βλέπεις ταινίες. Αυτά τα εσωτερικά παράσιτα μοιάζουν με μικρά κομμάτια ρυζιού. Συχνά γλιστρούν έξω από το ορθό του κατοικίδιου ζώου σας (όπου βγαίνουν τα κακά).  

Ο σκύλος (ή η γάτα) σας χάνει τα μαλλιά του. Δεν είναι από τους ίδιους τους ψύλλους, αλλά από όλη τη φαγούρα και το δάγκωμα. Οι ψύλλοι συχνά συγκεντρώνονται στο λαιμό και τις ωμοπλάτες του κατοικίδιου ζώου σας, όπου τα ζώα δαγκώνουν ή γρατσουνίζουν για να τους φτάσουν. Η βάση της ουράς και το πίσω μέρος των ποδιών είναι αγαπημένο στέκι και για αυτούς. Μπορεί επίσης να δείτε ψύλλους στις γυμνές περιοχές της κοιλιάς του κατοικίδιου ζώου σας. 

Ψύλλοι σε ανθρώπους

Οι ψύλλοι δεν ζουν στους ανθρώπους γιατί δεν έχουμε γούνα όπου μπορούν να κρυφτούν. Αλλά θα σε δαγκώσουν αν δεν υπάρχει ζώο τριγύρω. Τεχνικά, δεν δαγκώνουν καθώς δεν έχουν δόντια – χρησιμοποιούν το μέρος του στόματός τους για να τρυπήσουν το δέρμα σας και να ρουφήξουν το αίμα σας.

Είναι πιο πιθανό να κολλήσετε ψύλλους στους αστραγάλους, τα πόδια ή τις γάμπες σας, σπάνια σε υψηλότερα μέρη του σώματός σας, εκτός και αν κάθεστε σε περιοχή μολυσμένη από ψύλλους.   

ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
ΜΥΓΑ
ΣΦΗΚΕΣ
ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ
ΑΚΑΡΕΑ
ΣΚΟΡΠΙΟΙ
ΑΡΑΧΝΗ
ΦΙΔΙΑ
ΠΤΗΝΑ
ΤΡΩΚΤΙΚΑ
ΤΕΡΜΙΤΕΣ
Α. ΚΑΤΑΤΣΑΡΙΔΑ
ΑΣΥΜΟΨΑΡΟ
ΣΑΡΑΚΙ
ΚΟΡΙΟΣ
ΜΑΥΡΑ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ
ΨΥΛΛΟΙ

    This website uses cookies to improve your web experience.