Skip links

ΚΟΡΙΟΣ

Οι κοριοί είναι ένα είδος εντόμων που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, συνήθως τη νύχτα. Τα τσιμπήματα τους μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων δερματικών εξανθημάτων, ψυχολογικών επιδράσεων και αλλεργικών συμπτωμάτων. Τα τσιμπήματα των κοριών μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές του δέρματος που κυμαίνονται από αόρατες, σε μικρές περιοχές κοκκινίλας, σε προεξέχουσες φυσαλίδες.Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μεταξύ λεπτών και ημερών για να εμφανιστούν, και υπάρχει κνησμός σε κάθε περίπτωση. Κάποιοι μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι ή να έχουν πυρετό. Συνήθως, ακάλυπτες περιοχές του σώματος επηρεάζονται και συχνά τρία δαγκώματα εμφανίζονται σε μια σειρά. Δεν είναι γνωστό αν με τα τσιμπήματα των κοριών μεταδίδονται μολυσματικές ασθένειες.  

 Σπανιότερα τα τσιμπήματα των κοριών μπορεί να προκαλέσουν νέκρωση του δέρματος ή αγγειίτιδα. 

Τα τσιμπήματα των κοριών προκαλούνται κυρίως από δύο είδη εντόμων της Cimex τύπου: Cimex lectularius (κοινός κοριός) και Cimex hemipterus. Το μέγεθος τους κυμαίνεται μεταξύ 1 και 7 mm. Διαδίδονται με το να σέρνονται μεταξύ κοντινών τοποθεσιών ή μεταφέρονται μέσα σε προσωπικά αντικείμενα. Η μόλυνση σπανίως οφείλεται σε έλλειψη υγιεινής, αλλά είναι πιο κοινή στις τοποθεσίες με υψηλή συγκέντρωση ανθρώπων. 

 Η διάγνωση περιλαμβάνει τόσο την εύρεση των κοριών όσο και την εμφάνιση συμβατών συμπτωμάτων. Οι κοριοί περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε σκοτεινά, σε κρυφά σημεία όπως ραφές στρωμάτων ή ρωγμές στον τοίχο. 

Που συναντάμε τους κοριούς

Η διασπορά τους γίνεται κυρίως με τη μεταφορά διαφόρων ειδών (έπιπλα κλπ.) μέσα στα οποία ζουν και ποτέ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορούν να μεταφερθούν με ταξιδιώτες και με τις αποσκευές τους, μέσα σε ρούχα.  Τα αντικείμενα που περιέχουν μεγάλο αριθμό κοριών έχουν μια χαρακτηριστική οσμή. Συνήθως τους συναντάμε στους κοιτώνες των στρατοπέδων. Οι επαγγελματικοί χώροι, που μπορούν να βρεθούν κοριοί είναι ξενοδοχεία, λεωφορεία, τρένα, ακόμα και οι κινηματογραφικές αίθουσες. Αν και οι κοριοί βρίσκονται συνήθως στις ραφές και το εσωτερικό των στρωμάτων, σε κλινοσκεπάσματα ή στα πλαίσια των κρεβατιών, αυτές δεν είναι οι μόνες θέσεις που μπορούμε να τους εντοπίσουμε. Σε δωμάτιο που υπάρχουν κοριοί  τους συναντάμε συνήθως σε όλα τα έπιπλα, μέσα σε πρίζες και σε σχισμές χαρτοκιβωτίων. Ο μόνος τρόπος να καθοριστεί εάν τα τσιμπήματα προέρχονται από κοριούς είναι να παρατηρήσουμε αν είναι σε σειρά και δημιουργούν μία γραμμή. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι,  η παρουσία κοριών σε ένα χώρο δε σχετίζεται με την υγιεινή ή την καθαριότητα του χώρου αυτού. 

 

 

Αντιμετώπιση των κοριών 

Η εξάλειψη των κοριών είναι μία διαδικασία δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη. Τα αντικείμενα του προσβεβλημένου χώρου δε χρειάζεται να πεταχτούν. Η VALTECO ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ μετά από επιθεώρηση του χώρου και ταυτοποίηση του προβλήματος, αναλαμβάνει την απεντόμωση κοριών και την αποτροπή της εξάπλωσης αυτών. Η έγκαιρη αντιμετώπιση, και για την περίπτωση των κοριών, είναι η πιο σημαντική παράμετρος για την επιτυχία. Αν μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα για λήψη μέτρων αντιμετώπισής τους, οι πληθυσμοί πολλαπλασιάζονται και μεταφέρονται σε περισσότερα σημεία του χώρου με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσκολότερη η εξάλειψη των πληθυσμών και να απαιτούνται επαναληπτικές εφαρμογές και εβδομαδιαία παρακολούθηση. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες (μεγαλύτερες των 44°C) προκαλούν το θάνατο των κοριών (ενηλίκων και προδρόμων σταδίων).  Ο κοριός σε όλα τα στάδια ανάπτυξης (από προνύμφη μέχρι τέλειο έντομο) τρέφεται με απομύζηση αίματος, διαδικασία που γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει ξενιστής μπορούν να ζήσουν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Οι κοριοί δεν έχουν φτερά και δεν πετούν, αλλά μετακινούνται έρποντας. 

Η VALTECO ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ διαθέτει 100 % εμπειρία στην αντιμετώπιση των κοριών 

 • Έγκαιρη ανίχνευση – Χρειάζεται εμπειρία & πολλές επισκέψεις 
 • Εφαρμογή εντομοκτόνων -συνθετικά πυρεθροειδή -ρυθμιστές ανάπτυξης Και με foggers 
 • Συχνότατα, πάνω από μια εφαρμογή (λόγω ανθεκτικότητας) 
 • Υποκαπνισμός χώρων και υλικών (κρεβατιών, στρωμάτων κ.ά). Δεν αποκλείει επανεμφάνιση 
 • Απομάκρυνση, αποκλεισμός- Διάφορες συσκευές (UV, vacuum κά) 
 • Απομάκρυνση επίπλων, στρωμάτων κτλ. 
 • Κολλητικές επιφάνειες (ταινίες) 
 • Αποκλεισμός εισόδου (ρούχα σε σακούλες, κάλυψη στρωμάτων με πλαστικό, κλείσιμο σχισμών με σιλικόνη, κα) 
 • Ακραίες θερμοκρασίες > 45 0C 
 

ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
ΜΥΓΑ
ΣΦΗΚΕΣ
ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ
ΑΚΑΡΕΑ
ΣΚΟΡΠΙΟΙ
ΑΡΑΧΝΗ
ΦΙΔΙΑ
ΠΤΗΝΑ
ΤΡΩΚΤΙΚΑ
ΤΕΡΜΙΤΕΣ
Α. ΚΑΤΑΤΣΑΡΙΔΑ
ΑΣΥΜΟΨΑΡΟ
ΣΑΡΑΚΙ
ΚΟΡΙΟΣ
ΜΑΥΡΑ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ
ΨΥΛΛΟΙ

  This website uses cookies to improve your web experience.