Skip links

 ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Οι σκορπιοί είναι αρπακτικά αραχνοειδή της ομώνυμης τάξης των αρθροπόδων και ανήκουν στην ομοταξία των αραχνίδιων. Έχουν οκτώ πόδια και αναγνωρίζονται εύκολα από ένα ζευγάρι λαβίδες και μια στενή, αρθρωτή ουρά, που συχνά έχει σε μια χαρακτηριστική καμπύλη προς τα εμπρός ξεκινώντας από την πλάτη του ενώ τελειώνει πάντα με ένα κεντρί. 

Οι σκορπιοί κυνηγούν κυρίως έντομα και άλλα ασπόνδυλα, αλλά ορισμένα είδη κυνηγούν και σπονδυλωτά ζώα. Χρησιμοποιούν τις λαβίδες τους για να συγκρατήσουν και να σκοτώσουν το θήραμα ή για να αποτρέψουν να γίνουν τα ίδια θήραμα. Δεν απομακρύνεται από την κρύπτη του εκτός από την εποχή που πολλαπλασιάζεται, οπότε πρέπει να βρει το ταίρι του. Ύστερα από μερικούς μήνες, το θηλυκό γεννάει 25 – 30 αβγά. Η μητέρα βοηθά με τις λαβίδες της να βγουν τα μικρά από τα αυγά. Αφού τα καθαρίσει, τα βάζει πάνω στη ράχη της, όπου μένουν περίπου 15 μέρες. Στο διάστημα αυτό η μητέρα μένει συνέχεια στη φωλιά της, χωρίς να τρώει τίποτα. Ο εξωσκελετός περιέχει φθορίζουσες χημικές ουσίες και λάμπει κάτω από το υπεριώδες φως. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδών δεν απειλεί σοβαρά τον άνθρωπο και οι υγιείς ενήλικες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη μετά από τσίμπημα. Περίπου 25 είδη (λιγότερο από ένα τοις εκατό) έχουν δηλητήριο ικανό να σκοτώσει έναν άνθρωπο, κάτι που συμβαίνει συχνά στα μέρη του κόσμου όπου ζουν, κυρίως όπου η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη είναι δύσκολη. 

 
 

Ο σκορπιός είναι αραχνοειδες της υπερομοταξίας των αρθροπόδων. Έχει μέγεθος από 3 μέχρι 18 cm. Κατοικεί στις ξερές και πετρώδεις περιοχές, κάτω από πέτρες, ξύλα και γενικά αδιατάραχτα σημεία. 

Οι σκορπιοί τρώνε έντομα, αράχνες και άλλα μικρά ζωύφια. Εισέρχονται σε οικίες παθητικά (π.χ με καυσόξυλα που είναι αποθηκευμένα εξωτερικά) ή κατά την αναζήτηση νέων ενδιαιτημάτων άφθονων σε υγρασία  

Είναι δηλητηριώδεις και οι αδένες δηλητηρίων βρίσκονται στο τελευταίο τμήμα της ουράς τους ενώ προκαλούν επώδυνο τσίμπημα. 

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ

Για την καταπολέμηση των σκορπιών πρέπει να γίνει ψεκασμός περιμετρικά του χώρου που θέλουμε να προστατεύσουμε καθώς και σε σημεία που συνηθίζουν να κρύβονται π.χ. πέτρες. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για αυτές τις περιπτώσεις είναι απωθητικά εν

ώ καλά αποτελέσματα εμφανίζουν και τα εντομοκτόνα σε μορφή σκόνης. 

    ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑ

    ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
    ΜΥΓΑ
    ΣΦΗΚΕΣ
    ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
    ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ
    ΑΚΑΡΕΑ
    ΣΚΟΡΠΙΟΙ
    ΑΡΑΧΝΗ
    ΦΙΔΙΑ
    ΠΤΗΝΑ
    ΤΡΩΚΤΙΚΑ
    ΤΕΡΜΙΤΕΣ
    Α. ΚΑΤΑΤΣΑΡΙΔΑ
    ΑΣΥΜΟΨΑΡΟ
    ΣΑΡΑΚΙ
    ΚΟΡΙΟΣ
    ΜΑΥΡΑ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ
    ΨΥΛΛΟΙ
    This website uses cookies to improve your web experience.